Предлагат администрацията да връща пари, ако не извърши дадена услуга

17:47, 13 авг 15 25 396 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Администрацията ще връща платените такси, ако не извърши определената услуга. Това предвижда проект за изцяло нов Закон за държавните такси, който трябва да замени действащия от 1951 г.

Новият нормативен акт е по проект по Оперативна програма "Административен капацитет". Той беше публикуван от Министерския съвет за обществено обсъждане, което ще продължи до 26 август, съобщава „Правен свят“.

В законопроекта е предвидено, че "когато администраторът не извърши дейността или услугата или не предостави правото, държавната такса се връща".

Правилото няма да важи в три случая. Първият е, когато е прекратено съдебно производство. Вторият ще е, когато правните последици от неизвършването на услугата или предоставянето на правото са като при мълчалив отказ или мълчаливо съгласие. А третият, когато работата не е свършена, заради нередовности в искането на платеца, които не са отстранени в срок.

Законопроектът предвижда, че държавните такси ще се връщат в срок от 30 дни от подаването на искане за това. Парите ще се изплащат обратно в брой или безкасово, като разходите по банковия превод ще са за сметка на наредителя.

В момента в такъв случай санкцията се изразява в плащане на дължимата сума и глоба до троен размер. С новия закон се въвеждат точни граници на глобата - от 100 до 1000 лв. В маловажни случаи пък глобата може да е от 10 до 50 лв. и да се налага с фиш.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама