Над 15 хил. пловдивчани празнуват имен ден на Голяма Богородица

07:44, 15 авг 15 25 402 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Над 15 000 пловдивчани празнуват имен ден на днешния голям християнски празник Успение Богородично, съобщиха за Пловдив Topnovini.bg от отдел ГРАО на общинската дирекция "Административно и информационно обслужване".

10 814 са жителките на Града под тепетата с името Мария, което е и най-популярното женско име в България. Марийка пък се казват 1282 пловдивчанки, а 1347 са кръстени Мариана. Именници са и Марияна (1173), Мариела (366), Мариета (229), Преслава (58). Повод да почерпят имат и представителите на силния пол, които се казват Марио. В Пловдив това име носят 263 мъже.

Всяка година на 15 август, наричан от народа Голяма Богородица, християнският свят почита паметта на Божията майка. Този ден е посветен на смъртта на Богородица, или на нейното успение. Според преданието на този ден апостолите се събрали от местата, където проповядвали, за да се простят с Божията майка, която на 64-годишна възраст напуска земния живот и отива при сина си, и да погребат пречистото ѝ тяло.

Според народната традиция, празникът се нарича Голяма Богородица, за разлика от Малката Богородица, когато се чества рождението на Христовата майка.

На празника след тържествена литургия в църквата се освещават обредни хлябове, които жените след това раздават за здраве и за починалите близки.

Вярващите търсят покровителството на Света Богородица в житейските проблеми. На този ден правят родови срещи, свързани с жертвоприношение - курбан за живот, за здраве, за плодородна година, против премеждия и болести.

Традиционни ястия на трапезата са прясна питка, украсена с орнамент, пиле каша, варено жито, царевица и тиква. Непременно се ядат диня и грозде. Вярващите даряват на църквата свещи, домашно тъкано платно, месал, кърпа и пари.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама