Бачковският манастир чества храмов празник

08:40, 15 авг 15 25 369 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Бачковският манастир чества днес храмовия си празник. По традиция всяка година на Голяма Богородица - 15 август, хиляди вярващи се стичат в светата обител, за да участват в църковните ритуали и да се помолят за здраве и благоденствие.

Както Пловдив Topnovini.bg писа, празненствата започнаха още вчера. В полунощ бе отслужено опелото на Пресвета Богородица, след което започна литийното шествие, предвождано от празничната икона на Успение Богородично и копие на чудотворната икона.

В ранната утрин на днешния ден пред портите на манастира бе отслужен молебен за здраве и отминаване на бедствията за целокупния български народ.

В 12 часа на обяд ще бъде осветен курбанът, който по традиция манастирското братство дарява на всички християни споделили празника. Велика вечерня за празника ще бъде отслужена в 18 часа.

Храмът и манастирът ще останат непрекъснато отворени днес през целия ден, докато има посетители.

В целия цикъл на богослуженията ще участва сборна формация църковни певци, сред които и членове на хора "Роман Сладкопевец", а ритуалите ще бъдат излъчвани на видеостена в двор на манастира.

От манастирското братство са осигурили постоянен медицински екип, минерална вода, денонощна противопожарна и полицейска охрана за гарантиране сигурността и спазване на обществения ред.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама