Митрополит Николай: Съжалявам за бездуховността на пловдивския кмет

11:42, 15 авг 15 25 377 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Огледах се да видя господин кметът дали е дошъл, но отново го няма. Съжалявам за бездуховността на нашия градоначалник. Моля се Господ да го вразуми и да не му зачита този грях." Това заяви днес по време на празничното си слово в храма "Успение Богородично" пловдивският митрополит Николай.

Владиката започна речта си след тържествената литургия с обръщение към народния представител и кандидат за кмет на Пловдив Здравко Димитров, който присъстваше на службата.

"Радвам се, че с нас отново е господин Здравко Димитров, когото всички вие познавате като православен християнин. Уверявам Ви, господин Димитров, в моята искрена признателност за високото православно съзнание като верен син на светата църква. Благославям Ви за благословен успех. Благодаря Ви, че дарявате празничната трапеза - курбан, за всички. Нека Божията майка бди над Вас, Вашето семейство и Вашите чеда. Ние се молим за вас", заяви владиката.

Припомняме, че само преди десетина дни, на празника Преображение Господне, владиката остро нападна кмета на Пловдив Иван Тотев за това, че Общината търси данъци от църквата, и заяви, че щом политиката се намесва в църковните дела, и той ще се намеси в политиката. Тогава митрополитът обяви открито подкрепата си за независимия кандидат за кмет Здравко Димитров, един от основните опоненти на Тотев на предстоящите местни избори.

"Летен Великден" нарече митрополит Николай днешния голям християнски празник. Той разкритикува съвременното разбиране за смъртта като шоу и зрелище. "Виждаме огромно количество смърт всеки ден в медиите. Но нима ние съпреживяваме тази смърт? Тя е само част от интригата, даже често с насилствена смърт е свързана победата на главния герой", възмути се владиката.

Митрополитът отново нападна Тотев, като припомни, че в деня на посрещането на мощите на св. Димитър Солунски, вместо да се включи в празничното шествие и да присъства на службата в храма, кметът на Пловдив приветствал бракосъчетания по време на оперен спектакъл на сцената на Античния театър.

"Ще се страхуваме от страха, докато пребиваваме в греха. Ако човек живее по закона на плътта, ако греши и никога не мисли за бога и свързва само с този свят ценностите на този живот, той ще има смъртен страх от смъртта. Този страх се преодолява с покаяние, молитва, победа над страстите, труд, търпение и мирен дух - т.е. живот според Божиите заповеди. Смъртта не означава край на живота. След смъртта е възкресението", каза още митрополит Николай.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама