Събор на хърцоите се провежда в с. Кацелово

12:03, 15 авг 15 / Култура 25 630 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Областният управител на Област Русе Стефко Бурджиев откри официално шестото издание на събора на хърцоите в с. Кацелово, Община Две Могили, съобщават от кабинета на губернатора. Сред официалните гости на тържеството бяха и Николай Христов – кмет на Община Две Могили, Иван Николаев – кмет на село Кацелово. 

Уникалния народен събор се организира от Читалище „Н. Й. Вапцаров 1902” – с. Кацелово с председател Емилия Тодорова и преминава под патронажа на кмета на Община Две могили.

Хърцойската общност в русенска област представи своето етнографско наследство от старото местно население. Пред всички гости на събитието, те изпълниха традиционни за хърцоите обичаи, песни и танци.

В своето приветствие към участниците в народния събор Стефко Бурджиев изрази радостта си, че единствения по рода си фестивал в България се провежда в деня на един от най-големите християнски празници Успение на Пресвета Богородица. Той подчерта, че чрез този събор се стимулира издирването, съхраняването и разпространението на автентични обичаи, характерни за тази етнографска група и се популяризира уникалността на хърцойския фолклор. Губернаторът пожела на всички участници много артистични изяви на сцената.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама