Обявиха консултации за строителството на новото голф игрище край Балчик

12:56, 15 авг 15 25 660 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Съобщение за инвестиционно предложение "Ваканционно селище "Момчил Голф и голф игрище" обявиха инвеститорите "Тесса уинд голф клуб" АД и "Сий уинд голф“. Двете дружества съобщават  на заинтересованите лица и обществеността провеждането на консултации по заданието по обхвата и съдържанието на доклад за ОВОС за своето инвестиционно намерение. „Ваканционно селище „Момчил голф и голф игрище“ ще се изгражда във вилна зона „Момчил“. Територията попада в обсега на Черноморското крайбрежие, както и в защитена зона от мрежата НАТУРА 2000 – зона за опазване на дивите птици „Балчик“.

Писмени препоръки за обхвата и съдържанието на заданието за ОВОС, както и за препоръчителните мерки за намаляване на предполагаемите отрицателни въздействия върху околната среда и водите, се приемат в Община Балчик, става ясно от обявлението.

От заданието за обхват и съдържание на доклада за ОВОС става ясно, че инвестиционният процес е във фаза – изготвяне на ПУП-ПЗ с обща площ – 1376,63  дка.

Ваканционното селище ще се състои от жилищна част, която включва еднофамилни и двуфамилни тип “близнак” жилищни сгради до 2 етажа на територия около 300 дка,  терасовидни многофамилни жилищни сгради до 3 етажа на територия около 60 дка, редови жилищни сгради до 2 етажа на територия на около 25 дка. Обществена част обхващаща територия около 23 дка с хотел и централна пешеходна търговска зона със сгради до 3 етажа. Тенис–клуб, административна сграда, стопански постройки и сгради на техническата инфраструктура, хеликоптерна площадка и улична инфраструктура. Голф игрище на територията на около 820 дка, клубни сгради до 2 етажа, алейна мрежа и водни площи. Предвижда се изграждане на винарна на 2 етажа на територията около 43 дка. Голф игрището предвижда изграждане на зелени територии с тревни и водни площи, декоративна растителност и обслужващи елементи.

В края на миналата година коалиция от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" се обяви против изграждането на голф комплекса. "Момчил голф и голф игрище" е планирано да се изгради върху редки степи, в които се срещат голям брой видове мигриращи и гнездящи птици, включително и силно застрашени от изчезване като вечерната ветрушка и степния блатар, както и други животински видове - шипобедрена костенурка, пъстър смок, два вида пор, посочват от коалицията в съобщение до медиите. Голяма част от местообитанията на посочените видове вече са безвъзвратно унищожени в съседната защитена зона за птици - "Белите скали", поради строителството на други две голф игрища, допълват от "За да остане природа в България".

Според коалицията, ако бъде изградено новото голф игрище край Балчик, ще бъдат унищожени 40 на сто от сухите тревни местообитания в защитената зона. Редките степни местообитания са защитени както в "Натура-2000", така и извън нея на територията на цялата страна, но са локализирани единствено в Добруджа и по Черноморското крайбрежие могат да бъдат опазени само в този район, коментират от коалицията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама