Един човек е загинал и 18 са ранени на пешеходни пътеки в Пловдив от началото на годината

14:04, 15 авг 15 25 364 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Един човек е загинал и 18 са ранени при 19 пътнотранспортни произшествия на пешеходни пътеки в Пловдив от 1 януари до 13 август тази година. Това съобщи шефът на КАТ "Пътна полиция" Радослав Начев пред пловдивското радио ''Фокус''.

Основната причина за инцидентите е отнемане на предимството на пешеходците, пресичащи на регламентираните места.

"За превенция на подобни инциденти нещата трябва да тръгнат от един много по-ранен етап на възпитание, още от ранна детска възраст", коментира Начев. По думите му решаваща е ролята на семейството, където се правят първите насоки за пътна безопасност. След това са детските градини и училищата, където възпитанието трябва да става чрез занятия, семинари, ролеви игри на тема "Пътна безопасност".

На следващо място е ролята на фирмите за подготовка на кандидат-шофьори, смята Начев. Там контролът трябва да бъде по-засилен, както и пред държавните органи за придобиване на правоспособност, в лицето на ДАИ.

Според шефа на КАТ трябва да се засили и контролът от страна на служителите на "Пътна полиция" чрез налагане на предвидените по закон наказания.

Пешеходците също носят вина, защото доста често пресичат на непозволени места и стават причина за възникване на такива пътнотранспортни произшествия, допълни Начев. По вина на пешеходци на територията на Пловдивска област от началото на годината са възникнали 17 произшествия, като двама души са убити, а 16 са ранени.

Санкцията за отнемане на предимството на пешеходец, без да има възникнало пътнотранспортно произшествие, е 100 лева. "Тази глоба не е малка, но може би трябва да се променят начинът и механизмът за налагане на наказания, така че наказанието да достигне по-бързо до нарушителя, а не да имаме тромав административно-наказателен процес, както е в момента", смята Радослав Начев. Той припомни, че за неправилно пресичане пешеходците също се глобяват, като санкцията е в размер на 20 лева, а когато е с опасност за предизвикване на произшествие - до 50 лева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама