Масово хоро се изви на остров Света Анастасия (видео)

16:14, 15 авг 15 / Любопитно 25 717 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Над 100 души извиха хоро на о-в Света Анастасия в Бургаския залив. Българският фолклорен танц, претендиращ да е най-големият, провеждан някога на остров, започна малко преди 12,00 часа днес. Той беше поведен от ансамбъл „Странджа“, а в него се включиха и посетителите от двата туристически кораба, акостирали на екзотичното късче скалиста земя в морето. Поводът за хорото е празникът на остров Св. Анастасия – 15 август.

На танца се хванаха и бургаският зам.-кмет Йорданка Ананиева, и главният изпълнителен директор на „Български пощи” Деян Дънешки. Начело на хорото танцьор от ансамбъл „Странджа“ развяваше голям български трибагреник, а управителят на острова Павлин Димитров се поклащаше в народните ритми със знамето на Община Бургас. В хорото се включи и кръстницата на кораба „Анастасия“, който точно преди една година бе пуснат по вода. Малката Анастасия, която е на годинка и девет месеца, беше носена от нейните родители.

Сред посетителите бяха и Георги и Тодорка Георгиеви, които са били екскурзоводи на острова още през 60-те и 70-те години на миналия век. С тях пристигна и внучката им Елена-Теодора, която е родена в Щатите. Тя дойде в България с фолклорен ансамбъл от Калифорния, изпълняващ български хора, който взе участие в ХІ Национален събор на българското народно творчество в Копривщица. Докато баба й и дядо й търсиха приликите и разликите на острова отпреди 40-50 години и сега, то внучката го оприличи на американския Алкатраз, който е посещавала в САЩ. И двете места имат общо с това, че са острови със затвори.

Преди хорото на официална церемония беше пуснато в употреба филателно издание на тема „Регионите в България – Югоизточен регион”. То представлява серия от четири пощенски марки с номинални стойности 2 по 0,65 лв. и 2 по 1,00 лв., отпечатано в блок-листа. Върху първата марка е изобразен остров Св. Анастасия и неговият манастир. Втората показва нестинарка с традиционна носия за региона. Третата е посветена на винопроизводството, което е традиционен поминък на региона. Върху четвъртата марка е изобразен античен съд за съхранение на вещество за мумифициране, намерен при разкопките на археологическия резерват „Кабиле” край Ямбол.

Припомняме, че в началото на този месец остров Света Анастасия беше избран за най-атрактивен туристически обект в България. Райското кътче на Бургас изпревари убедително по получени гласове археологическия комплекс Перперикон край Кърджали и Стария град на Несебър.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама