Домат с тегло 1.2 кг. стана цар на празника в Мараш

20:22, 15 авг 15 / Любопитно 25 413 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Домат с тегло от 1.2 кг. победи в надпреварата за най-голям зеленчук на Празника на чушките и доматите в село Мараш днес. Гигантът е отгледан в градината на Марийка Димитрова. Най голямата чушка бе с тегло малко над 300 гр., отгледана от Детелин Дочков.

Деветият по ред празник на чушките и доматите бе открит с поздравителен адрес от зам. председателя на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов. Гости на фиестата бяха депутатът от ГЕРБ Любомир Христов и общински съветници от политическата сила.

„Мараш от отколешни времена е място, където се произвеждат качествени чушки и домати. Радвам се, че продължаваме и съхраняваме предаденото от дедите ни”, каза при откриването на фиестата кметът на селото Жечко Нейчев.

На сцената на празника се изявиха самодейни групи от Мараш, Мадара и Салманово, а специални гости бяхя състави от силистренското село Ситово.

В традиционния кулинарен конкурс се включиха десетки домакини от Мараш, които бяха приготвили ястия от зеленчуци, питки, баници, погачи.

Наградата за най-добро ястие от зеленчуци спечели Марийка Колева. В категорията за питки и баници победи Дешка Стоянова, а тортата с праскови на Елена Спасова отвя конкуренцията при сладкишите.

Традиционно на празника се предлагаше и прочутата домашна марашка лютеница. Майсторки на мекици и гюзлеми впечатлиха с уменията си присъстващите на празника. Колорит в атмосферата внесоха и майстори на занаяти, които предлагаха за продан стоката си.

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама