Ще се проведе дискусия за предизвикателствата пред майчиното здравеопазване

08:24, 16 авг 15 25 400 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Стартира проектът „Стратегия за дългосрочна застъпническа кампания за спазване на човешките и гражданските права в майчиното здравеопазване”. В Пресклуба на БТА ще се проведе дискусия по темата, съобщават от агенцията. 

 

Раждаемостта от началото на годината е паднала с 2% в София и с повече от 27% във Видин спрямо миналата година, като се очаква общият брой раждания за годината да достигне рекордно ниски размери. В същото време раждащите жени все още не са в центъра на грижи, каквато е препоръката на Световната здравна организация и Международната федерация по акушерство и гинекология (ФИГО). Това е ясно както от статистиките за броя на ражданията със секцио, който е нараснал до повече от 40%, така и от тревожните разкази, които жените споделят със Сдружение „Родилница“.

 

Трябва да се предприемат всеобхватни действия за преосмисляне на остарелите методи за предоставяне на родилни грижи. Нужно е в центъра на грижите да бъдат майката и новороденото. Организаторите призовават за достъпна и уважителна грижа, която използва доказани медицински методи и отхвърля остарелите и вредни практики.

 

Участници: Нели Мутафова – заместник-председател на Сдружение „Родилница“; Миглена Делчева – управител на Фондация „Родители за родители“; адв. Елена Атева – правен координатор за Източна Европа на „Human Rightsin Childbirth”; адв. Даниела Фъртунова – юрист в Програма „Мониторинг и изследвания“ на Българския хелзинкски комитет.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама