6 фермерски асоциации в Шуменско са субсидирани за създаване на родословна книга

08:55, 16 авг 15 25 387 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
6 асоциации от област Шумен са получили средства по схемата за държавна помощ за създаване и поддържане на родословна книга и определяне продуктивността и генетичните качества на животните за 2015 г.

Средставата, която са получили фермерите, са в размер на 143 500 лв., съобщиха за Topnovini.bg от Държавен фонд „Земеделие”.

Помощта е насочена към животновъди, регистрирани като земеделски стопани. Предоставя се за подпомагане на селекционните дейности в животновъдния сектор под формата на субсидирани услуги от одобрени организации и от Изпълнителна агенция по селекция и репродукция в животновъдството (ИАСРЖ), в случаите в които няма одобрена развъдна организация за определена порода. Общият бюджет на схемата е 4 милиона лева, като за първия транш е предвидено изплащане на 40% от общата сума, или 1,6 милиона лева. Останалите 60%, или 2,4 милиона лева, ще бъдат изплатени на втори транш.

По схемата за първи транш са кандидатствали общо 41 развъдни организации и ИАСРЖ за извършване на селекционна дейност. Към момента са изплатени 1 563 764 лв. на 40 организации.

От ДФ „Земеделие” припомнят, че средствата покриват до 100% от административните разходи за създаване и поддържане на родословна книга и до 70% от разходите по изпитвания за определяне на генетичните качества или продуктивността на животните.

Според утвърдените указания за прилагането на помощта, кандидатстването за финансиране на втори транш трябва да бъде до 31 август, а изплащането му – до 25 септември 2015 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама