Американските власти са подслушвали ООН със съдействието на телекома AT&T

11:59, 16 авг 15 / Свят 25 236 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Телекомуникационната фирма AT&T е помагала на американската Агенция за национална сигурност (АНС) да следи цялата онлайн комуникация в централата на ООН, показват документи, разкрити от Едуард Сноудън, цитирани от БГНЕС.

Това е било възможно, тъй като AT&T е доставяла интернет връзката на световната организация. За това е дадена специална съдебна заповед. Освен това телекомът е дал на АНС достъп до милиарди имейли във вътрешните си мрежи.

Партньорството между двете организации датира от десетилетия, а AT&T е демонстрирала "изключително желание да помага". Компанията е снабдявала АНС с около 1,1 млрд. записа на телефонни разговори от домашни номера на ден през 2011 г.

Не е ясно дали програмите, по които е извършвано следенето, са активни и днес, а изнесените документи са от 2003 г. до 2013 г. Една от най-старите от тях - "Феървю", е започната през 1985 г. Телекомът Verizon е част от друга програма, наречена "Стромбрю". Разходите от 2011 г. за програмите са съответно 188,9 млн. долара и 66,8 млн. долара.

Говорителят на компанията Брад Бърнс заяви, че тя не дава информация на разследващи власти без съдебна заповед или "съответния задължителен процес, освен ако човешки живот е в опасност и времето е жизненоважно". Той даде пример, че при отвличане, AT&T би помогнала да се проследят обажданията от мобилен телефон. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама