МОН ще променя въпросите за външното оценяване след 7 клас

12:21, 16 авг 15 25 335 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Задачите в изпитите на националното външно оценяване по български и математика след седми клас ще бъдат оптимизирани, за да показват практическите умения на децата, а не умението им да наизустяват готова информация. Това каза пред БНР заместник-министърът на образованието Ваня Кастрева. 

Промяна в съдържанието на зрелостните изпити след 12 клас няма да има, а само на организацията на изпитите, посочи Кастрева. 

Тя се оплака от недостиг на средства за образованието и обясни, че учебната среда, програмите и методите за оценяване не могат да се обновяват без достатъчно пари. 

Финансовите проблеми и законови ограничения са пречка и пред ефективното реализиране на дуалното образование, коментира Кастрева, но добави, че въпреки това от новата учебна година започват две професии в техникумите – машинен техник и технолог в хранително-вкусовата промишленост. 

„Не можем да имаме добро професионално образование, без да имаме добра база там, защото там се провеждат учебни практики“, каза заместник-министърът. „Навсякъде по света, където имаме добро професионално образование, в учебните лаборатории на учениците са последните постижения на науката. При нас изоставането е често с десетки години.“

Тя обясни, че образователното министерство ще се справя с фиктивно записаните ученици в училищата с политиката за ефективен контрол чрез изненадващи проверки на място.  Кастрева обясни, че на сайта на министерството могат да се подават сигнали за фиктивно обучаващи се ученици.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама