Гасенето на пожара около Чернобил продължава

12:28, 16 авг 15 / Свят 25 252 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Украинските огнеборци вече от седмица гасят пожара в забранената зона около Чернобилската АЕЦ, съобщи украинската Държавна служба за извънредни ситуации, съобщи БГНЕС.

Към тази сутрин не са установени огнища на открит пламък; пожарникарите поливат площите и наблюдават отделни огнища, в които тлее горската постилка, посочва ведомството.

Пожарът в украински резерват недалеч от атомната централа избухна на 9 август и бе локализиран на 14 т. м. Премиерът Арсений Яценюк допусна, че става дума за умишлен палеж, и нареди да бъдат изпратени допълнителни сили на Националната гвардия за охрана на забранената зона.

Предишният голям пожар в отчуждената зона на територията на горския комплекс възникна на 29 юни след подпалване на сухи треви и тръстика. Тогава огънят от отделни огнища се разпространи на площ от около 130 ха. На 1 юли украинската държавна агенция за ядрено регулиране регистрира в някои зони от района край АЕЦ близо десетократно увеличен радиационен фон. Впоследствие огнеборците успяха да загасят пожара, но торфът продължи да тлее още около две седмици.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама