Неправителствени организации искат промени в законите за родилки у нас

12:47, 16 авг 15 25 358 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Проект с предложения за промени в законите за родилките у нас представиха Сдружение „Родилница“ и Фондация „Родители и родители“ на пресконференция, посветена на проблемите на родилките предаде репортер на София Topnovini.bg.

„Подготвяме проекта от началото на годината и искаме да обединим всички неправителствени организации, за да се опитаме да подобрим майчиното здравеопазване у нас. Искаме да поставим жените в центъра на грижите, защото това в момента не се случва“, обясни Елена Атева, правен координатор за Източна Европа на „Human Rights in Childbirth .

Според сдруженията начинът, по който родилните болници са организирани и начинът им на работа, не поставят жените и техните бебета в центъра на грижата, а напротив. По думите им отношението, което родилките получават в болниците, е некачествено.

„Неуважително е, има обиди и много жени споделят с нас за негативни преживявания при раждане, които остават с тях за цял живот. За това ние искаме да работим с Министерство на здравеопазването и заедно да подобрим качеството на услугата „раждане“ у нас“, добави Атева.

Неправителствените организации са категорични, че трябва да бъдат премахнати историческите практики при ражданията, които вече отдавна са остаряли, неприлоижими са, а дори в някои случаи са опасни за живота.

Те посочиха, че статистика показва, че 40% от майките раждат със секцио, което по думите им е твърде много, тъй като тази операция е животоспасяваща и трябва да остане такава.

"Не може 40% от майките и бебетата да са с опасност за живота, за да се предприема такава операция", каза Миглена Делчева от Фондация „Родители за родители" .

Другият проблем по думите на Делчева е, че в здравеопазването за родилките липсва превенция на усложнения. Тя подчерта, че женската консултация  трае около 15 минути. Половината от времето обаче преминава в попълване на документация и така за майката остават реално 7 минути.

Международната федерация по акушерство и гинекология също излязла с препоръка, фокусира върху това "болниците да станат приятели на майката и бебето". Елена Атева  заяви, че жената има право на позитивно преживяване по време на раждане.

„В София две болници отказват правото на жената да бъде подкрепена от партньора си по време на раждането. Във всички останали болници е разрешено, но присъствието на мъжа по време на раждане се третира като ВИП услуга, която съответно се и заплаща. Вредна е и практиката първите два часа новороденото да бъде отделено от майката” каза Даниела Фъртунова , която е юрист в Българския хелзинкски комитет.

Проектът "Стратегия за дългосрочна застъпническа кампания за спазване на човешките и гражданските права в майчинското здравеопазване", който неправителствените организации подготвят, е финансиран по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама