Няма връзка между професионално обучение и реализация, твърдят от ТПП-Шумен

12:50, 16 авг 15 25 412 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Разкъсана е връзката между професионално обучение и реализация на завършилите младежи. Това обяви за Topnovini.bg председатерят на Търговско-промишлената палата (ТПП) в Шумен Христо Дечев. “Първоначално децата нямат представа какво ще учат. Друг е въпроса, че по традиция професионалните паралелки се запълват механично с ученици, които се класират по успех”, коментира Христо Дечев и посочи, че проблемът е системен и не е само на професионалните училища, а на държавата. “Въпреки, че професионалният план-прием в област Шумен се прави след съгласуване с Търговско-промишлената палата все още липсват паралелки, които да задоволяват нуждата от квалифицирана кадри в местното производство”, анализира икономистът и даде за пример фирма “Алкомет”, където се търсят средни специалисти по цветни метали, но от години подобна паралелка в Шумен не се разкрива. “За сметка на това се създават нови паралелки с модерни названия, които обучават кадри, с каквито пазарът на труда в Шуменско е преситен”, обясни още Христо Дечев. Специалистът фокусира вниманието и върху още един основен проблем – качеството на практическите умения. Тях той определи като слаби, а причина за това, според него е липсата на достатъчно професионална практика, както и недостатъчната и лоша материална база за практическо обучение в професионалните гимназии.

“В Германия комисия от специалисти-професионалисти, извън училището изпитват уменията на завършващите. При нас учителите, които преподават те оценяват практическите възможности на възпитаниците си, което също е минус. В крайна сметка бизнесът цени практическите умения, а не дипломата”, каза още Дечев. Той допълни, че през ноември по програма “Еразъм” Търговско-промишлената палата в Шумен организира посещение в Португалия, при което ще се проучи опита на страната в системата на професионалното образование.

Нуждите от средни специалисти в производството първоначално се съгласуват с кметовете на общините, това съобщиха от ръководството на Регионалния инспекторат (РИО) в Шумен. После директорите на местите професионална гимназии заявяват от какви професионални паралелки трябва да се разкрият в отделните гимназии. В образователния инспекторат съгласуват бройката на учениците, след което предварителният план-прием се съгласува и с местния бизнес, като окончателния документ се подписва и от председателя на Търговско-промишлената палата в Шумен. “По учебен план всяка професионална паралелка има часове за практическо обучение. Много от фирмите в Шумен и региона обаче не желаят да се ангажират с практиката на учениците”, коментира директорката на РИО-Шумен Светлана Милева.

В област Шумен има 10 професионални гимназии плюс една професионална паралелка в СОУ “Цанко Церковски” в община Никола Козлево. Общо професионалните паралелки в областта през учебната 2014-2015 г. са 136 с около 3138 ученици. Преподавателите по практика в Шуменско са 150, като за момента няма недостиг на подобни кадри, уверяват от образователния инспекторат.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама