24-годишен от Сандански преплува първи разстоянието от острова до Моста в Бургас (снимки)

14:32, 16 авг 15 / Спорт 25 434 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
24-годишният Венцислав Айдарски от Сандански финишира първи на провелия се днес плувен маратон в Бургас. Състезателят на „Вихрен“ (Сандански) взе разстоянието от 6 400 метра, между о-в Света Анастасия и Моста, за рекордното време от 1 час и 17 мин пред погледа на десетки бургазлии и гости на града. Секунди след финиша Айдарски сподели пред Topnovini.bg, че е очаквал успеха, но и спокойното море определено е било с него в днешния ден.

„Научих за състезанието от организаторите, те ме поканиха. Не съм се готвил специално за плувния маратон, тъй като тренирам усилено през цялата година. Трасето обаче беше ново за мен. Определено съм доволен от представянето си“, каза на един дъх Айдарски.

В началото на август Айдарски спечели за трети път и плувния маратон "Галата- Варна". Тогава той показа време от 49,23 мин.

Втори и трети при мъжете се класираха бургаската надежда Цанко Цанков и Арсений Бекетов.

Първа от жените пък мина финалната лента плувкинята Нина Рангелова със завиден резултат от 1 час и 24 минути. Рангелова е участвала в редица престижни състезания по плуване, но специално на този маратон се записва за първи път. Малко след Нина се наредиха Никол Кошеджийска и състезателката на бургаския "Бриз" Анна Долганина.

Един от най-големите ентусиасти днес обаче със сигурност бе 58-годишният софиянец Красимир Николов. И макар, че остана назад в класирането, мъжът показва невероятен дух и форма. Николов плува всяка седмица в спортната зала на софийския комплекс „Дианабад“. Казва, че възрастта няма значение, защото всичко при плуването е въпрос на техника и навик.

„Плувам вече са трети път в този маратон. Тежък е, но днес имахме късмет, защото беше много хубаво морето, даде ни шанс, без много услисия да се справим. Огранизацията също е прекрасна. Маратонът е хубав. За мен обаче трябва да бъде малко по-масов. Плувах на "Галата" преди около 2 седмици и там имаше към 300 участника и този маратон може да бъде развит още“, коментира най-възрастният участник на маратона днес.

Най-малкият участник в маратона днес бе на едва 14-годишна възраст.

В състезанието се включиха общо 64 плувци. Точно в 10:00 часа те тръгнаха от о-в Света Анастасия и трябваше да преплуват разстоянието от 6 400 метра до Моста в Бургас.

Първите 8 в крайното класиране при мъжете и жените получиха парични награди. За 1-во място - 1000 лева, 2-ро място - 600 лева, 3-то място - 400 лева, 4-то място - 300 лева, 5-то място - 250 лева, 6-то място - 200 лева, 7-мо място - 150 лева и 8-мо място - 100 лева. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама