Близо 100 души още липсват в Тяндзин

16:08, 16 авг 15 / Свят 25 256 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Деветдесет и пет души, 85 от които пожарникари все ще липсват четири дни след опустошителните експлозии в третия по големина град в Китай – Тиендзин, съобщи ВВС. 

Броят на жертвите нарасна до 112, ранените са над 700, а хиляди останаха без домове след избухването на складове с химически вещества в района на пристанището. Повечето жертви са така обезобразени, че трябва да бъдат разпознавани чрез ДНК тестове. 

Близки на изчезналите хора вече организират протести, недоволни от липсата на всякаква информация за роднините им, а собственици на унищожени домове искат компенсации. 

В събота властите наредиха евакуация в 3-километровата зона около мястото на взривовете, поради страх от зараза на района с отровни химикали. В района продължават да горят пожари и да има малки експлозии.

След дни на мълчание, в неделя властите признаха, че в складовете са се съхранявали огромни количества цианиди, но не уточниха какви. 

Според западни медии става въпрос за поне 700 тона натриев цианид, който, както и повечето други цианидни съединения, е силно токсичен. 

Междувременно държавната информационна агенция Xinhua съобщи, че властите са спрели достъпа до поне 50 информационни сайта, защото разпространявали паника сред населението. Стотици акаунти в различни социални медии също са спрени.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама