Няма спонсори за българските скаути, отидоха в Япония без униформи

16:28, 16 авг 15 25 456 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Преди дни българските скаути се завърнаха от Международното скаутско джамборе (скаутски лагер – бел. ред.) в Япония, което е 23-ото подобно събиране на деца от цял свят. Оказва се, че децата са били поставени пред големи предизвикателства преди да заминат на лагера.

Пред София Topnovini.bg един от нашите скаути, 16-годшната Яна Михайлова, разказа за трудностите, за преживяванията, за незабравимите мигове, през които българските деца са преминали по време на престоя си в Япония.

„Като цяло със заминаването имахме проблеми със самолетните билети. Сравнително късно се разбра с коя компания ще летим. Също така имахме вътрешен полет и път с влака стрела, чиито билети не можеха да се купят от България. На място най-големите проблеми бяха горещината, влагата и болницата. За щастие нямахме хора, пратени в болницата на Ямагучи”, разказва Яна.

Оказва се, че преди заминаването децата не са успели да намерят средства, за да си изработят и униформи. За разлика от всички други отбори, които са се включили в лагера. Това, което изненадало неприятно децата е, че посланиците от всички страни са посетили своите скаути, само българският посланик не.

Въпреки това за Яна това приключение ще остане завинаги в сърцето и. За Япония заминаха 14 скаута и 3-ма водачи. Участниците в джамборето са били 36 000 от 147 държави. Палатковият им лагер се е простирал на огромна територия - 2 на 3 километра.

„Световното джамборе е може би събитието, което никога няма да забравя. Всеки ден имахме разнообразни дейности, както и свободно време. Всички бяха приятелски настроени и с голямо вълнение за събитието. Учиха ни на наука, най-различни занимания - мир, култура, имаше селище на глобалното развитие, общество, природа, водни дейности, вяра. Всичко беше невероятно и за жалост отмина като миг. Отидохме до Хирошима, където ни беше дейността мир. Никога няма да забравя колко мащабно беше събитието и различните хора, с които имах възможността да говоря и да се запозная, а също така и да обменя опит с тях“ разказва с въодушевление Яна.

Тя разказва, че са имали време достатъчно време, за да се запознаят с културата в Япония. Яна разказва, че дори се е налагало няколко пъти сами да готвят японска храна, което малко ги затруднило.

„Имаше калиграфия и оригами. Освен това близо до скаутския магазин имаше магазинчета, в които продаваха традиционни японски храни и сувенирчета“ казва още ученичката.

Тя решава да стане скаут през 2010 година. Тъй като детето нямало какво да прави през лятната ваканция решила да я уплътни като стане скаут. Така вече 5 години Яна обикаля планините, няма никакво затруднение да си направи лагер в гората и да се справи в условия, без таблет и компютър. Само с подръчни материали от природата.

Българчетата заминаха за Япония на 26-ти юли и се прибраха на 12 август.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама