Поредна акция от кампанията за профилактика рака на кожата организира РЗИ – В. Търново

07:19, 19 авг 15 25 314 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На градския басейн (до стадиона) в Павликени ще се състои поредната акция от кампанията на РЗИ – В. Търново  за превенция на рака на кожата. Тя  има за цел да акцентира върху важността на проблема сред рискови групи от населението. 

Част от инициативите, предвидени за гостите на басейните са рисуване върху чадъри и шапки, конкурс за „бодиарт” със слънцезащитен крем, викторина, разпространение на здравно-образователни и информационни материали. «Лятото е сезон за почивка и забавления.

На море, на планина, на басейн или даже в парка или на село не трябва да се забравя, че слънцето освен, че създава условия и настроение за приятно изкарване на почивката, крие сериозен риск за здравето. И макар, че в малки количества ултравиолетовата слънчева радиация е полезна за синтеза на витамин Д в кожата, в големи количества е рисков фактор за заболявания на кожата, в т. ч. и рак на кожата, очите и имунната система», припомнят специалисти.

През 2014 година РЗИ – Велико Търново проведе социологическо проучване за знания и поведение относно защитата от ултравиолетовата радиация, което установи, че великотърновци са информирани, но нямат изградени навици за ползване на слънцепредпазни средства.  

РЗИ – Велико Търново, в партньорство с Младежки дом – Велико Търново и козметични фирми, стартира кампания за превенция на рака на кожата, която има за цел да акцентира върху важността на проблема сред рискови групи от населението. През юли и август ще се проведат четири акции на басейни на територията на областта.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама