Общината взема оборудването на бившия дом "Майка и дете" в Търговище

08:08, 19 авг 15 25 767 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Община Търговище ще поиска обзавеждането и оборудването на бившия Дом за медико социални грижи за деца да й бъдат прехвърлени безвъзмездно от държавата. Това става ясно от докладна записка, която предстои да бъде разгледана на сесията на общинския съвет следващия четвъртък.

В администрацията е получено писмо от директора на социалната институция, в което е посочено, че според указания на Министерство на здравеопазването наличната техника и обзавеждане следва да се прехвърлят на местната власт, за да бъдат използвани при стартирането на новите услуги за деинституционализация и превенция на изоставянето на малки деца. За да получи придобивките Общината трябва да отправи искане до ДМСГД и до Министерство на здравеопазването.

На предстоящата сесия местния парламент ще гласува още новите услуги на място на дома да станат държавно делегирани дейности. Според описанието в докладната записка става дума за Дневен център за деца с увреждания, който има капацитет от 20 места, Център за подкрепяща грижа с 4 места, Център за ранна интервенция на деца с дефицити за 15 деца, Център за майчино и детско здраве с 50 места, Център за психично здраве с капацитет 20 и Център за настаняване от семеен тип на деца и младежи  с увреждания, които имат нужда от постоянни медицински грижи с 8 места

Припомняме, че преди две седмици правителството прие постановление за закриване на бившия дом "Майка и дете". На първо време новите услуги ще се финансират с пари от Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" за деинституционализация и превенция на изоставянето на деца до 3 години. Освен за деца с увреждания те ще работят и за подкрепа на семействата, за да не изоставят децата си.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама