Добрич заплашен от сух режим, спират тока на „ВиК”

08:39, 19 авг 15 25 373 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
От 2 септември ще бъде спряно електрозахранването на „ВиК” – Добрич, предупреждават от енергийния доставчик „Енергийна финансова група” АД, ако до 25 август водната фирма не плати задълженията си. От дружеството са информирали”Енерго Про мрежи”, Министерството на регионалното развитие и благоустройството, дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”, областна администрация, Община Добрич и КВЕР.  Писмата бяха изпратени с имейл и до медиите от анонимен подател.

С едното ЕФГ информира, че след 8 часа на 2 септември трябва да се преустанови снабдяването с електрическа енергия на държавното дружество „Водоснабдяване и канализация” – Добрич, поради неплатени фактури за ток.

От друго писмо на компанията става ясно, че водното дружество има просрочени задължения в размер на 1 984 637 лева, като други две фактури, които са с падеж в края на август и на септември, са за още 1 420 481 лева.

Дружеството припомня, че договорът за доставка от 27 март миналата година, който е влязъл в сила от 1 май 2014 г., е с едногодишен срок на действие. След изтичане на договора, той  е прекратен. Доставките на електрическа енергия след тази дата се явяват такива по неформален договор без определен срок.

„Енергийна финансова група” АД е търговец на електрическа енергия и  отказваме повече  кредитираме „Водоснабдяване и канализация” – Добрич. Неизплащането на задълженията прави невъзможна по-нататъшната доставка на електрическа енергия”, заявяват от дружеството. Оттам дават срок до 25 август на „ВиК” да изплати дълговете си. В противен случай, ще бъде поискано „Енерго Про мрежи” да спре снабдяването с ток на водното дружество, се казва още в писмото.

През септември 2012 г. Добрич 40 часа остана без вода, след като токът на ВиК-дружеството в града беше спрян. Наказателната мярка бе наложена заради дълг от 3,7 млн. лева. По-късно КЗК уличи „Енерго Про” в злоупотреба с господстващо положение, когато е спрял електрозахранването на ВиК-Добрич и го глоби с 1,7 млн. лева. Опасност градът да остане на сухо имаше и през август 2013 г. след спешни преговори, в които участва и министърът на регионалното развитие.

"Има такива писма", потвърди за Topnovini.bg управителят на "ВиК" Петър Калчев. Той засега отказа коментар, като увери, че се работи по въпроса.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама