Бойко Борисов бесен, открити са масови нарушения в бензиностанциите

11:33, 19 авг 15 / Политика 25 396 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Нашите подозрения, които миналата седмица изразих, се доказаха. Има бензиностанции, където 40% от горивото е терпентин. Да не говорим за наличието на сяра. Това заяви пред медиите министър-председателят Бойко Борисов преди началото днешното заседание на Министерски съвет, предаде репортер на София Topnovini.bg. 

"Министерство на икономиката, аз обичам да съм нагледен, ей така изглеждат пломбите, които се поставят. Агенцията е при вас. Искам доклад от началник. За това ли плащам? Така ли се пломбира?", каза още Борисов и поиска доклад за начина на пломбиране. 

Освен това, той разпореди до тази събота измервателните уреди на всички бензиностанции в страната да бъдат препломбирани. „Там, където докопам, че някой е направил пак такава пломба, ще ви държа лично отговорни в икономиката”, закани се премиерът.

По думите му сондите за измерване на обемите горива на бензиностанциите са така пломбирани, че се вадят и слагат, без изобщо да се нарушава пломбата. "Така широко са закопчани, че въобще все едно няма пломба", отбеляза премиерът и добави, че това обяснява необичайните спадове на потребление, отчетени от Агенция "Митници" в традиционно най-силния период на потребление - лятото. "Не мога да повярвам, че най-големите вериги и западни включително, всички са на една стотинка – две разлика”, подчерта Борисов и поиска становище по темата от вицепремиера Томислав Дончев. 

От своя страна той обясни, че е препоръчал да се направи секторен анализ за евентуалното наличие на картелно споразумение между бензиностанциите, който вече се прави. 

„Да го ускорят и да ме запознаят до петък с този секторен анализ“, заръча Борисов.

Той поиска и доклад за дейността на Агенцията по метрология и Българския институт по метрология и изрази съмнение относно качеството на дейността им. „Защо едната проверява, а другата поставя, или каква е логиката“, зачуди се той.

Избликът на Борисов бе провокиран от доклад, който финансовият министър Владислав Горанов представи пред кабинета. Той посочи, че е била извършената проверка в периода 14 - 17 август, която е констатирала множество нарушения по отношение на търговията с горива. „Необходимо е значително завишаване на контрола и може да се наложи да препоръчаме на Министерството на икономиката да възложи монтирането отново на всички контролни пломби, по отношение на бензиноколонките на територията на страната”, коментира Горанов. 

Той поясни, че сегашният начин на поставяне на пломбите допуска много възможности за нарушения при продажбата на дребно, от които може да се ощетяват както крайните клиенти, така и фиска с разминаване във физическия обем на горивата и обема, отчетен от бензиноколоконките и този, който се предава към НАП. 

„На база на същите проверки са установени и много нарушения, свързани с горива на територията на цяла страна. Има запорирани количества в петролните бази - около 100 хил. литра дизел и около 60 хил. литра бензин”, каза още Горанов, като подчерта, че проблеми се откриват не само в малките бензиностанции, но и в големите вериги. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама