Община Шумен готова с проекти за 41 млн. лв.

12:01, 19 авг 15 25 593 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Община Шумен е подготвила 25 проекта за кандидатстване по европрограми, като за написването им са били отпуснати 548 хил. лв. по ОП „Регионално развитие, отчете днес на пресконференция общинският експерт Данаил Данчев. По думите му специалистите от отдел „Европейски фондове и програми” са свършили много работа, подготовката на проектите изисквала купища документация. Общата им стойност е 41 млн. 551 хил. лв.

Сред обектите, които ще бъдат обновени и ремонтирани с евросредства е центърът на Шумен – пешеходната зона на бул. „Славянски” от площад „Кристал” до хотел „Мадара”. Настилките ще бъдат рехабилитирани, като се запази автентичността на центъра, а в градинките ще има озеленяване и ново атрактивно осветление.

Автор на проекта за ремонта на централната градска част на Шумен е колектив от софийски архитекти с ръководител арх. Богданов. Общата стойност на ремонтите е 3 млн. 200 хил. лв.

Други 1 млн. и 200 хил. лв. са заложени за ремонта на Летния театър, който ще бъде построен почти изцяло, обясни Данчев.

Общината ще иска пари от европейските фондове и за ремонтиране и саниране на няколко читалищни сгради, училища, Регионалната библиотека и Историческия музей.

Общо 4 са проектите за обновяване на градската среда в Шумен, 6 са за ремонти на образователната инфраструктура, 8 проекта предвиждат обновяване на културни обекти и още 7 проекта са  за рехабилитация на улична мрежа. Ще се ремонтира ул. „Раковска” и кръстовището на входа на „Кьошковете”, ул. „Тича”, районът около Томбул джамия, пешеходни алеи и тротоари в кв. „Тракия” и др.

По цялата ул. „Съединение” ще бъде подменено осветлението с ново - енергийно ефективно и LED – лампи, допълни Данчев.

Сега се разработва техническата документация по всички проекти, предстои да се изготвят апликационните форми. Те ще бъдат подадени в община Шумен, където според новите правила на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, ще ги одобрява новосформирано междинно звено с ръководител зам. кметът по строителство и екология Иван Йонков.

Тези процедури могат да приключат до края на годината и през зимата да се изберат фирмите – изпълнители. Работата по всички обекти може да започне през следващото лято, това са най-оптимистичните срокове, обясни Данчев.

Изпълнението на проектите на първо време ще бъде финансирано с отпуснатите на община Шумен 26 млн. лв. по програма „Регионално развитие”. През 2018 година , след преценка на усвояването на средствата, вероятно ще бъдат дадени още пари, припомни Данчев.  

Община Шумен има проектна готовност с разработки за над 150 млн.лв., това са първите 25 обекта. Засега извън списъка за кандидатстване за финансиране остават ремонтът на Младежкия дом за близо 2 млн. лв. , обновяването на няколко детски ясли в Шумен и проектите за водоснабдяване, канализация и изграждане на локални пречиствателни станции в селата Ивански, Царевброд, Дибич, Мараш, Салманово.

 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама