Троянски кон атакува 9 български банки

12:34, 19 авг 15 25 384 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Троянският кон Gozi/ISFB е добавил 9 големи български банки в списъка с целите си, съобщава технологичният сайт Secutityintelligence.com. 

Според анализ на  IBM Security X-Force от началото на август тази година, новата  версия на зловредната компютърна програма Gozi е насочена основно към български банки. Предишни нейни версии са атакували финансови институции в САЩ, Великобритания, Австралия и страните от Персийския залив.

Сайтът Securityintelligence отбелязва, че България рядко попада в списъка на атакуваните страни и е по-известна с хакерите си, които се занимават с интернет измами, кражби на кредитни карти и хакване на банкомати. Според миналогодишен доклад на Европейския отдел за сигурност на банкоматите (EAST) България е „дом на голяма организирана престъпна група, заподозряна в скимиране на банкомати в голям мащаб, измами с електронни плащания и фалшификация на документи“. 

Авторът коментира, че в страната няма добре документирани данни за загуби от хакерски атаки и обикновено основните проблеми в това отношение в България са сметки, използвани за пране на пари от престъпни дейности в други страни. 

Троянският кон Gozi, още известен като ISFB и Ursnif, се появява за пръв път през 2007 година, но от тогава претърпява множество промени, които го правят още по-зловреден и труден за проследяване и спиране. Основната му цел са сайтовете за онлайн банкиране. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама