Заради фиктивни ученици наказаха школски директор в Търговище

13:07, 19 авг 15 25 437 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Училищен директор от Търговище получи предупреждение за уволнение заради скрити отсъствия на учениците. Наказанието е наложено на директорката на  Второ основно училище в града, след проверка на Регионалния инспекторат по образованието. То беше потвърдено и от две съдебни инстанции, въпреки обжалването на директорката.

Случаят   е от края на месец октомври миналата година, когато в училището била извършена текуща проверка с цел да се установи присъствието на учениците в учебните часове и броя на повтарящите един и същи клас. Установено било, че масово в различните класове отсъстват ученици за деня, като тези отсъствия не са отразявани в дневниците на класовете от съответния учител. Така например в две паралелки на първи клас по дневник се водели общо 31 ученици, а на чиновете седели само 21.  Липсващите 10 обаче нямали нанесени отсъствия. Същото положение проверяващите заварили и в още три класа . Там отсъствали между 11 и 30 %, но по документация децата се водели в час. 

Установено било също така, че трима ученици са записани в началото на учебната година, а към датата на проверката същите са били в чужбина, без да им се нанасят неизвинени отсъствия. Проверяващите се натъкнали и на фрапиращо нарушение на дете, което за пета поредна година е записано в осми клас, въпреки че от 2013 година то не подлежи на задължително обучение.

Заради нарушенията от РИО издали предписание на директорката, но в същото време й дали предупреждение за уволнение, което според нея било твърде тежка санкция. Магистратите на две инстанции обаче се произнесоха, че наказанието съответства на извършените нарушения с мотива, че прикриването на отсъствията с цел да се запази бройката на учениците както и записване на деца, които не посещават училище, дава възможност за неправомерно усвояване на средства.

След произнасянето на Окръжния съд в Търговище решението може да се обжалва пред Върховния касационен съд.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама