Кредиторите на КТБ остават без пари заради Фонда за гарантиране на влоговете

13:13, 19 авг 15 25 259 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Голяма част от кредиторите на Корпоративна търговска банка (КТБ) може да не получат парите си. Това обяви пред БНР изпълнителният директор на Българската агенция за кредитен рейтинг Христо Михайловски.

Коментарът му идва ден, след като синдиците на фалиралата КТБ публикуваха в Търговския регистър списък на лицата и компаниите, които имат да взимат суми след осребряването на активите на банката.

Причина за прогнозата му е Фондът за гарантиране на влоговете. По думите му законът е променен така, че Фондът да измести вложителите в банката, тъй като е най-големият кредитор на банката.

„Първо те трябва да бъдат обезщетени, да вземат своите средства, след което вече е поредицата от вземания, които са обезпечени със залог, ипотека и т.н. Тук мога да кажа, че редът на вложителите е в една по-неизгодна позиция. Фондът има да взима някъде около 3 млрд. и 650 млн. лева“, заяви Михайловски.

Според него не се полагат достатъчно усилия да се съберат вземанията на КТБ. Причина за това е започналия по информация на Михайловски процес на „изпразване на фирми, така че да не може да бъде събрано нищо, ако те не могат да съберат средствата“. Става въпрос за фирми, на които са дадени обезпечения и кредити.

„Така с всеки изминал ден, с всяка изминала седмица вероятността да се съберат отново средствата намалява. Аз мисля, че депутатите направиха достатъчно промени в закона във връзка с КТБ. Те по законен път изместват активите на дадени фирми, така че да не могат да бъдат събрани“, каза още Михайловски.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама