Честваме 1098 години от битката при Ахелой с шествие

13:50, 19 авг 15 25 360 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В утрешния ден /20 август/ се навършват 1098 години от битката при Ахелой. По повод значимото историческо събитие Община Поморие организира богата празнична програма, съобщиха от пресцентъра на местната администрация.

Честването на годишнината ще започне от читалище „Светлина 1934” - Ахелой.

В 17.45 ч. от там ще тръгне празнично шествие, съпроводено от духовата музика на Община Поморие. То ще продължи до парка на град Ахелой, за да бъдат поднесени венци пред паметника на цар Симеон.

В памет на загиналите в сражението войници ще бъде отслужена панихида, а професор Пламен Павлов ще представи любопитни исторически факти по темата. Празничната програма до края на вечерта продължава с изпълнения на местни артисти и концерт на Тони Димитрова от 19.30 в парка на Ахелой.

Край поречието на река Ахелой на 20 август 917 г. войските на цар Симеон I и византийския главнокомандващ Лъв Фока влизат в една от най-грандиозните в европейското Средновековие битки. Тя е увенчана с "Велика победа" - погромът над Константинопол е пълен. Прочутото сражение е решаващо - след него цар Симеон I приема титлата “цар на българи и гърци”, а българската държава постига военнополитическо надмощие в Югоизточна Европа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама