„За да остане природа в България“ подкрепи мерките за опазване на горите от сеч

14:20, 19 авг 15 25 274 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България" и инициативата „Зелени закони“ дадоха своята положителна оценка за приетите промени в Закона за горите, които гарантират дългосрочното опазване на българската гора. Те бяха обнародвани на 7 август в „Държавен вестник“.

Промените бяха приети, за да се успокои общественото недоволство от масовите сечи в горите и увеличаващия се износ на необработена българска дървесина към Турция и Гърция.

Според екоактивистите новият Закон за горите показва, че около една трета от приетите близо 40 концептуални промени касаят пряко проблема с масовите сечи и бракониерството в горите. Останалите промени целят предимно усъвършенстване на административните процедури по прилагането на закона, изчисляват природозащитниците.

Ето и пряко приложими мерки за опазването на горите според „За да остане природа в България“:

1. създаването на публична система с информация за добива и транспорта на дървесина;

2. по-добро управление на защитните гори, крайречните гори и горите върху земеделски земи;

3. ограничаване на визуалния и екологичния ефект от сечите в по-възрастните гори;

4. задължително планиране на ползването в частните гори, държавна охрана за частни гори до 2 хектара и търсенето на съгласието на поне половината собственици при дърводобив;

5. забрана за дърводобив през нощта;

6. GPS проследяване на камионите с дървесина;

7. видеонаблюдение в дървопреработвателните цехове;

8. повишаване на изискванията към работата на лицензираните лесовъди и дърводобивните фирми. 

Природозащитниците отбелязват още, че въпреки усилията на земеделското министерство, приетите промени ще имат ограничен ефект, ако не бъдат предприети законодателни мерки срещу високите корупционни нива в горския сектор, липсата на достатъчна финансова обезпеченост и независимост на горските контролни органи, размитата отговорност на участниците в дърводобивния процес и неефективното правораздаване. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама