Газифицират 2 детски градини и ясла в Шумен

14:34, 19 авг 15 25 555 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Детска ясла „Тракийче” и целодневните детски градини №32 „Дружба” и  №25 „Братя Грим” в кв. „Тракия” в Шумен ще бъдат газифицирани, съобщи днес общинският експерт Данаил Данчев.

Проектът на стойност 700 хил. лв. е разработен през миналата година и ще получи пари по финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство за въвеждане на енергийно ефективни мерки в санирани сгради.

Министерството на енергетиката е управляващ орган, а община Шумен е работила по подобна схема с проекти, изпълнени по фонд „Козлодуй”, обясни Данчев.

Освен газификацията, в трите детски заведения ще бъдат изградени нови котелни съоръжения, изцяло ще бъдат подменени и вътрешните отоплителни инсталации.

„Старите чугунени радиатори и тръби ще бъдат премахнати и на тяхно място ще бъдат сложени модерни отоплителни уреди. Ще се направят и вътрешни ремонти на сградите”, допълни Данчев.

Проектът със срок за изпълнение 8 месеца е започнал вчера, сега ще стартират процедурите за избор на изпълнител. Засега не е ясно как ще се организира работата на градините и яслата, ако се наложи ремонтите да се правят през тази зима и идната пролет.

Общината ще преговаря с Министерството на енергетиката, срокът на проекта да се удължи, за да може строителните дейности да бъдат извършени догодина през лятото, когато е отпускарският сезон. Така няма да се налага детските заведения да спират работа, обясни Данчев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама