Нова асоциация защитава правата на потребителите

14:55, 19 авг 15 25 355 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Интересите на потребителите ще бъдат защитавани от нова неправителствена организация - Националната асоциация „Защита на потребителите“ (НАЗП), която ще работи срещу нелоялните търговски практики, каза на пресконференция председателят на асоциацията Стоил Алипиев, предаде репортер на София Topnovini.bg.

„Асоциацията цели постигането на лоялен, справедлив и регулиран пазар“, каза учредителят й Добромир Ганев.

Тя ще работи за изготвянето на становища по проекти за нормативни актове, ще сезира компетентните органи при констатирани нарушения и ще изготвя образователни информационни материали, като ще провежда и форми на потребителско обучение.

„Търговците, които използват целенасочено лоши практики реализират по-високи обороти и печалби за сметка на потребителя“, сподели още той несправедливостта, срещу която ще се бори организацията.

Работата на НАЗП е свързана с усъвършенстването на системата за потребителска защита, наличието на ефективни контролни държавни органи и работа с браншовите организации за достигането на добрите практики до хората.

Защитата на потребителите ще става чрез средствата на медиацията, а при неуспех – чрез подаване на искове, казаха още от НАЗП, които ще предложат законодателни промени, с които съществуващите Помирителни комисии да станат ефективен метод за решаване на спорове между потребители и търговци.

В отчета на Комисията за защита на потребителите (КЗП) за 2014 г. са извършени 34 хил. инспекции, което е по-малко от една проверка на ден и са съставени само 3 300 акта, което показва неефективност според НАЗП. Асоциацията е опитала да подпише споразумение с КЗП за предоставяне на информация на добрите практики, които да бъдат качени на сайта на КЗП, но това не е осъществено, сподели Ганев.

Финансирането на организацията ще се осъществява от бюджета, с евросредства – чрез изпълнението на проекти и от членски внос.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама