Сливането на центровете за спешна помощ ще увеличи броя на линейките в София-област

15:38, 19 авг 15 25 578 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Сливането на центровете за бърза медицинска помощ в София и София-област се прави с цел оптимизация и подобряване на работата на спешна помощ в областта, каза на извънреден брифинг пред журналисти здравният министър Петър Москов, предаде репортер на София Topnovini.bg.

„В момента в София-област има 13 филиала и 19 екипа на хартия. С увеличението, което ще се извърши след сливането на двата центъра, ще има 30% увеличение на работещите линейки. Ние не вадим линейки от София. Правим го на базата на преструктуриране“ каза още той.

По думите на Москов сливането няма да доведе до промяна на логистиката, а линейките на София-област ще си останат в центровете, където са и сега. Той заяви, че оптимизация на персонала ще има, но не ставало дума за съкращения.

Москов подчерта, че големият проблем е, че в дадени райони на София-област има само по една линейка.

"Мотивите са логични и човешки и са от гледна точка на по-доброто функциониране на спешната помощ. По принцип центровете на спешната помощ- 28 на брой са разположени на териториалния принцип. Те могат да обслужват на територията на административния район, към който са причислени", посочи Москов.

„Като резултат от обединението на двата центъра всъщност за гражданите живеещи на територията на София-област вече ще има допълнителни спешни екипи. Хората, които сега работят в районния навигационен център в кв. „Младост“-6 лекари и 12 медицински сестри, ги качваме на линейките и създаваме пет нови екипа“ посочи Москов.

Той допълни, че след сливането ще двата центъра ще са с общи поръчки, с общи документи за консумативи и за оборудване.

„Имам доста резерви към начина, по който се е случвала поддръжката на автопарка в София. Доста пари са харчени за ремонт на автомобилите“, каза здравният министър.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама