Сотир Цацаров уличи пловдивската полиция във фрапираща некадърност

16:36, 19 авг 15 25 444 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Главният прокурор Сотир Цацаров е изпратил писмо до вътрешния министър Румяна Бъчварова по повод действията на пловдивската полиция при пътно-транспортно произшествие от 12 август, завършило със смъртта на пешеходец, съобщи Прокуратурата. 

Според държавното обвинение то не е било уведомено от полицията за случая, а е научило от репортаж по телевизията. 

„За случая не е бил уведомен нито дежурният прокурор, нито административният ръководител на Окръжна прокуратура – Пловдив“, посочват от обвинението. 

Извършителят на ПТП Милан Дивеков не е бил арестуван, макар самоличността му да е била установена, а алкохолната проба, която се оказала отрицателна, не е била взета на място, нито е бил тестван за наркотици. 

„Същият е призован устно от разследващия полицай за свидетел на следващия ден. На 13.08.2015 г. Милан Дивеков е разпитан като свидетел, въпреки дадените указания от прокурор. Последвало е повдигане на обвинение и задържането му до 72 часа по прокурорско постановление по реда на НПК“, посочват от Прокуратурата. 

Освен всичко останало, полицията не е установила самоличността на свидетелите на ПТП-то, нито е направила автотехническа експертиза, въпреки че  началникът на сектор „Пътна полиция“ към ОД на МВР – Пловдив е заявил пред „Нова телевизия“, че това е направено.

Пропуските в работата са довели до отстраняването на разследващия полицай от случая по искане на наблюдаващия прокурор.

На 14.08.2015 г. новият разследващ полицай е разпитал само един свидетел – очевидец на пътно-транспортното произшествие, който доброволно е предоставил имената си на полицейските органи. Разследващият полицай е заявил, че не разполага с възможност да установи други очевидци, ако те сами „не се появят на разпит“.

„Поради тези факти, главният прокурор Сотир Цацаров предлага на министър Румяна Бъчварова да упражни правомощията си по Закона за МВР и да предприеме необходимите действия“, се казва в съобщението на Прокуратурата.

Проверката на държавното обвинение е установила, че преди ПТП-то на 12 август, Милан Дивеков има осем неплатени санкции по Закона за движение по пътищата – 5 влезли в сила акта и 3 глоби с фиш. 

Въпреки това на Дивеков не са отнети контролни точки, нито талона за управление на МПС. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама