Драгомир Стойнев: България е единствената страна с пълна готовност за „Южен поток”

17:00, 19 авг 15 25 450 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„България може да започне изграждането на Южен поток още от утре. Никоя друга държава в региона по трасето от Русия към Централна Европа няма такава техническа и организационна готовност да стартира строителството веднага. Другият голям плюс на България е, че има договорена рамка за финансиране и е въпрос само на процедура тя да влезе в сила, при това без никаква тежест върху бюджета”, заяви старозагорският депутат от БСП и бивш министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

Според него руската газ, ще премине през територията на България, независимо как ще се казва проекта.

 „Руската газ е европейски интерес и диалогът между Европейската комисия (ЕК) и Русия не е спирал. Доморасли политици и енергетици злоупотребиха с темата, заради субективни цели”, каза още Стойнев.

Според него сме узрели за политически съгласие и големите проекти не бива да ни разделят на фили и фоби, защото можем да бъдем единствено българофили.

„В моя мандат и от името на Министерството няма официален документ към руската страна, с който да информираме, че спираме проекта. Вярвам, че и министрите след мен са проявили здрав разум”, каза бившият министър.

Според него за България директното преминаване на руската газ гарантира сигурността на доставките и ще е от полза за икономиката и големите индустриални мощности, за които газта е ключов ресурс. „Южен поток” освен всичко друго е мислен и като голям инвестиционен проект, което означава заетост, доходи, нов бизнес, приходи за бюджета. 11 области и 37 общини – пътят на трасето е и път на ползите за една голяма част от България, предимно икономически западащи региони. По предварителни анализи, изграждането му ще отвори близо 5 000 работни места. Строителни компании, транспортни фирми, производители, доставчици, търговци, компании в сферата на услугите ще получат поръчки и ресурс за развитие. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама