Природозащитници: Северната част на Витоша може да се застрои с къщи за гости

17:49, 19 авг 15 25 461 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Всички членове на коалиция „За да остане природа в България“ са притеснени от бъдещото застрояване на Природен парк „Витоша“, което се предвижда в новия план за управление на планината, каза пред София Topnovini.bg Андрей Ралев от Сдружението за дива природа „Балкани“. Той е и един от създателите на "За да остане природа в България".

Самият проект за актуализирания план ще бъде представен от изпълнителя му „Пролес инженеринг“ ООД на 28 август, а на 30 септември ще бъде първото обществено обсъждане по него.

В момента планът не казва, че ще се строи върху една трета от площта на парка, но казва, че все пак може това да стане, обясни Ралев. Той допълни, че никой няма да застрои целия парк, но всъщност цялата северна част на Витоша става зона за сгради и съоръжения, а в долната част – зона за туризъм, което дава възможността в бъдеще да се строи.

„И в трите плана за управление на парковете Рила, Пирин и Витоша основният проблем е, че се променя философията“, каза природозащитникът.

В предходните планове е било формулирано конкретно какво може да се строи, като всичко останало е забранено за изграждане. А в момента се представят само някои конкретни неща, които ще бъдат забранени за строеж, като всичко останало е разрешено. Така новият проектоплан не позволява строежа единствено на хотели и вили.

„Това дава възможност за отваряне на вратичка, през която да се прокара разрешение за нов вид строителство и да се каже например, че не се изгражда вила, а къща за гости“, сподели Ралев.

Той обясни, че зонирането няма нищо общо с реалността, защото най-ценните неща в северната част на планината са вкарани в зона за сгради и съоръжения. В същото време има една огромна зона за опазване на местообитание, но там са разрешени ловът и сечта.

Съоръженията на Витоша за ски спорт са много стари и не е заложено в проектоплана възможността за техния ремонт в досегашните трасета на пистите и на лифтовете. Това притеснява най-много природозащитниците.

Друго притеснително действие е разрешаването на моторните спортове в планината, за което е лобирала и сегашният директор на ПП „Витоша“ Снежана Петрова. Тя е назначена след конкурс, на който се е оказало, че от 38 въпроса е единствената от кандидатите с 38 верни отговора.

"В същото време Петрова няма правото да заема директорската позиция, тъй като образованието й не отговаря на изискванията на Изпълнителната агенция по горите за този пост, което се вижда и от неадекватните й действия около новия план за управление на парка", каза Ралев.

Фирма „Пролес инженеринг“ ООД, която изработва плана за Витоша, върши работата „през пръсти“, защото в същото време прави и плана за управление на Национален парк „Пирин“, отбеляза още той.

След като излезе окончателният вариант на проектоплана, природозащитниците ще пишат становища, като по закон проектантите трябва да отговорят на всяко едно от тях, като или да ги одобрят, или да се обосноват защо не ги приемат. В последствие природозащитниците могат да обжалват пред Министерството на околната среда и водите защо дадено предложение не е прието. Защитниците на парка ще се обявят най-напред срещу възможността за застрояване на планината, включително с всякакви видове туристически места за настаняване.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама