Засякоха неизправна бензиноколонка още при първата проверка в Пловдив

18:12, 19 авг 15 25 298 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Едната от двете колонки на пловдивска бензиностанция, която продава дизел, отчита по-голямо количество от реалното. Това бе установено при днешната проверка под ръководството на зам.-министъра на икономиката Даниела Везиева.

Везиева участва в проверка и препломбиране на бензиностанция в Пловдив заедно с ръководството и експерти от Българския институт по метрология (БИМ). Препломбирането започна днес по разпореждане на премиера Бойко Борисов и министъра на икономиката Божидар Лукарски.

При зареждане в нивомер от 20 литра беше установено, че колонката отчита 100 милилитра повече от реалното. Колонката бе спряна и обозначена със знак Х съгласно глава 4 на Наредбата за контрол на средствата за измерване. Другата колонка на бензиностанцията, продаваща бензин, беше препломбирана.

Зам.- министър Везиева обясни, че целта на започналото препломбиране е да се засили контролът върху количеството и качеството на горивата. Тя посочи, че на препломбиране подлежат над 11 хиляди бензино- и газоколонки.

Препломбирането започна, след като проверки на компетентните органи установиха нарушения при качеството и количеството на предлаганите на пазара горива. Зам.-председателят на БИМ Паун Илчев поясни, че целта на проверките е да се предотвратят нарушения, като например отчитане на зареждане на 60 литра в резервоар за 50 литра.

Собствениците на бензиностанции, при които има открито отклонение, разпологат с 14 дни за подаване на заявление за поставяне на нова пломба.

Най-честите нарушения са именно при честите ремонти на колонки, при които се поставят временни пломби, които не са калибровани от БИМ, поясни Илчев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама