България ще изплати 15 хил. евро на семейството на Косьо-Самоковеца за загубено дело

21:44, 19 авг 15 / Политика 25 388 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На редовното си заседание днес правителството реши да изпълни решенията на Европейския съд по правата на човека за шест дела, по които България беше осъдена да изплати общо 70 772 евро за обезщетения и разноски.

Едно от тях е на Ангелина Димитрова - вдовицата на убития през 2003 г. в Амстердам Константин Димитров-Самоковеца. Страсбург отсъди в полза на семейството на Димитрова и присъди държавата ни да изплати обезщетение от 3000 евро за неимуществени вреди и 12 150 евро за такси и разноски.

През март тя и синът ѝ Константин осъдиха държавата за нарушено право на собственост. Става въпрос за конфискация на нейни имоти и коли във Варна и София, придобити по време на брака й със Самоковеца, заради разминаване в доходите и разходите за придобиването им. Основанието за решението на съда в Страсбург стана отменен текст от закона за собствеността на гражданите. Европейският съд постанови, че производството за отнемане на имущество е незаконни и нетрудови е погазило правата им. Това се случи по време на вече отменения Закона за собствеността на гражданите, което е проведено спрямо наследниците на Константин Димитров.

Европейският съд за правата на човека постанови до четири месеца държавата и наследниците на Самоковеца да се споразумеят за компенсацията за имуществени вреди. Ангелина Димитрова иска над 850 000 лв., а срокът за споразумението изтича през октомври.

Соченият за контрабандист и наркобос Константин Димитров-Самоковеца бе убит на 6 декември 2003 г. в центъра на Амстердам. След смъртта му съпругата му Ангелина беше съдена и оправдана за контрабанда. След това осъди прокуратурата за незаконно обвинение.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама