696 лв средна работна заплата в Русенско, със 183 лв под тази за страната

06:45, 20 авг 15 25 298 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
През второто тримесечие на 2015 г. средната месечна работна заплата на наетите лица по трудово и служебно правоотношение в област Русе е 696 лв., или със 183 лв. под средната за страната (879 лева). Спрямо първото тримесечие на 2014 г. е регистрирано увеличение с 21 лв. , а в сравнение с периода април-юни 2014 г. увеличението е с 19 лв., или с 2.8%, сочат данните на ТСБ- Русе.

Средната месечна работна заплата за април е 701 лв., за май - 698 лв., и за юни - 688 лева. По размер на средната заплата областта се нарежда на 12-та позиция сред областите в страната. Най-високо е заплащането в областите София (столица) - 1 202 лв., и Враца - 897 лева. С най-ниско средномесечно възнаграждение отново са наетите лица в област Видин - 600 лева.

В сравнение с предходното тримесечие на 2015 г. само в две области в страната е регистрирано намаление в размера на работната заплата - Бургас и Кюстендил. Най-значителен ръст на средната работна заплата е регистриран в областите Враца - с 6.3% и Добрич - с 5.8%, съобщават още от ТСБ- Русе.

В обществения сектор средната работна заплата за периода април - юни 2015 г. е 797 лв., а в частния сектор - съответно 670 лева. В сравнение с предходното тримесечие средната работна заплата в обществения сектор на областта бележи увеличение с 26 лв. или с 3.4%, а в частния - с 3.1%. Средната месечна работна заплата на наетите в обществения сектор е с 13.1% под средното равнище за страната, а тази в частния - с 22.7%. В национален мащаб средната работна заплата в обществения сектор надвишава тази в частния с 5.8%, докато за област Русе разликата достига 19.0%.

Най-високо средномесечно трудово възнаграждение през второто тримесечие на 2015 г. са получили наетите лица в икономическите дейности „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива” - 1 266 лв., «Хуманно здравеопазване и социална работа” - 929 лв. и «Финансови и застрахователни дейности» - 852 лв.

И през това тримесечие най-ниско платени са били наетите лица в икономическите дейности „Хотелиерство и ресторантьорство” - 421 лв., и „Административни и спомагателни дейности” - 410 лева. В сравнение с първото тримесечие на 2015 г. средната месечна работна заплата на наетите по трудово правоотношение в хотелиерския и ресторантьорския бизнес бележи ръст с 3.2%, а при ангажираните с административни и спомагателни дейности намалението е с 0.7%.

Спрямо периода април - юни 2015 г. в четири икономически дейности в област Русе средната месечна работна заплата бележи намаление, което е най-значително в икономическа дейност «Финансови и застрахователни дейности» - с 9.7%. В останалите петнадесет икономически дейности, представени в област Русе, средномесечното възнаграждение на наетите лица нараства, като в добивната промишленост е регистриран най-значителен ръст - с 15.9%, а в три от дейностите увеличението е в рамките на 5-6%.

Сравнението на средната месечна работна заплата на наетите лица по трудово и служебно правоотношение по икономически дейности в област Русе със средното равнище за страната показва, че в две икономически дейности - „Селско, горско и рибно стопанство” и „Хуманно здравеопазване и социална работа” средната работна заплата за областта надвишава регистрираната средна за страната.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама