Включиха Мадара в маршрута “Столиците и градовете на българските царе и патриарси”

07:26, 20 авг 15 / Култура 25 479 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Министерството на туризма е добавило НИАР “Мадара” в културно-историческия маршрут “Столиците и градовете на българските царе и патриарси”. В първия вариант на маршрута Мадара липсваше сред посочените обекти за посещение на територията на Шуменска област.

В началото на юни на заседание на Консултативния съвет по туризъм бе взето решение Община Шумен да предложи на министерството на туризма към посочените туристически обекти в маршрута да се добавят Мадара и Паметникът “Състезатели на Българската държава”, както и три обекта на територията на област Варна – Археологическия музей, манастир “Теке Караач” и Аладжа манастир.

От трите предложени обекти във Варненска област, министерството е прибавило към маршрута единствено Аладжа манастир.

Според директора на Общинското туристическо предприятие "Мадарски конник" в Шумен Добромир Жеков кулутурно-историческият маршрут “Столиците и градовете на българските царе и патриарси” ще продължава да се обсъжда и вероятно прекроява.

Жеков добави, че този и другите тематични маршрути, които Министерството на туризма предлага са по-скоро ориентировъчни за туристите и са с цел да рекламират забележителностите, а самите туристи сами избират кои обекти да посетят.

Жеков изрази и съжаление, че Паметник “Създатели на Българската държава” не попадна в полезрението на експертите от Министерството и допълни, че Общината ще продължи да го предлага за включване в културно-историческия маршрут.

Добромир Жеков обясни, че паметникът по-посещаван от чужденци, отколкото от български туристи.

Предложеният от министерството тематичен културно-исторически маршрут Столиците и градовете на българските царе и патриарси" обхваща обекти във Велико Търново - Русе - Шумен – Плиска - Мадара - Преслав - Силистра – Провадия – Варна.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама