Пловдивчани се събират на обществено обсъждане за Античния театър

08:15, 20 авг 15 / Култура 25 292 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Обществено обсъждане на тема "Античен театър - опазване, експониране, социализация" е насрочено за днес от 18.30 часа в залата на Дружеството на пловдивските художници на ул. "Гладстон" 32, съобщиха от Oбществения съвет за култура и културно наследство в Пловдив.

Оттам отправят покана към всички председатели и членове на творчески гилдии, обществени организации в сферата на културата, медии и граждани на Пловдив, които имат отношение към намесите в културно-историческото наследство на града, да се включат във форума.

Обсъждането е провокирано от започналото преустройство на помещението на северната страна на Античния театър, което трябва да бъде превърнато в кафе-бар, и от изграждането на временни постройки за информационен и билетен център. Проектът е на стойност 259 671.53 лв. и подготовката за строителните работи е в ход.

"Срещата няма за цел да атакува проекта на арх. Пройкова", уточняват от Обществения съвет. Те поставят няколко въпроса, а именно: "Защо се изгражда морално остарял като концепция посетителски център, който компрометира ансамбъла (къща и античен театър), без да е осмислен от предложената функция? Защо билетният център е в този мащаб, като функциите му могат да се изпълняват от по-малко по обем и по-дискретно като присъствие съоръжение? Защо се инвестират 259 671.53 лв., за да се сдобие градът ни с временни постройки, чиито срок за ползване е само 5 години съгласно Наредба за разполагане на преместваемите обекти за търговски и други обслужващи дейности и елементите на градското обзавеждане на територията на Община Пловдив?"

Според инциаторите на общественото обсъждане тези средства трябва да бъдат пренасочени към много по-спешните и наложителни ремонти на прогнилата дървена сцена, подмяна на остарялата осветителна и озвучителна техника, ремонт и преустройство на гримьорните, съблекалните и тоалетните за артистите, както и за ремонт и почистване на пространството зад сцената, закрито от години с черни завеси, изграждане на подемно устройство за качване на тежката озвучителна техника и декори.

Членовете на Обществения съвет се обединиха около идеята да бъде обсъдена и Наредбата за ползване на Античния театър. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама