Започна събарянето на незаконни постройки в Максуда (обновена в 10.30 ч.)

08:45, 20 авг 15 25 386 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Събарянето на незаконнни постройки в най-голямото варненско гето Максуда започна малко след 9 часа тази сутрин от къща на ул. "Георги Пеячевич", предаде репортер на Topnovini.bg. Жителите на квартала, чиито домове ще бъдат изравнени със земята, са уведомени още преди година за това. Преди да започне събарянето представители на общината проверяват дали има някой в помещенията.

На мястото в момента има два багера, около 50 представители на жандармерията и линейка. Присъства и кметът на район "Младост" Христо Христов, който по-рано днес заяви, че събарянето започва от тези улици, защото там са най-незаконните постройки. Някои от живущите в тях твърдят, че не били уведомени за предстоящите действия на общината и, че те и децата им нямало къде да отидат. Част от тях тепърва започнаха да изнасят покъщината си. Христов обясни, че до края на деня мястото ще бъде изравнено със земята.

По думи на кмета на район "Младост" определените за събаряне колиби се намират върху парцел от над 40 дка, който е реституиран от наследниците на фамилия Багдатови. Те от години не могат да влязат във владение на имота си, за който плащат данъци. Фамилията е имала намерение да съди държавата в Страсбург.

Към този момент обстановката все още е сравнително спокойна. По-рано ром е заплашил, че ще се замозапали, затова на мястото превантивно има и екип на пожарната. На една от жените и е станало лошо, но медиците са и помогнали.

Общият брой на постройките, които се очаква да бъдат демонтирани, е 58. Те са на улиците "Георги Пеячевич" и "Д-р Иван Селимински". В тях по настоящ адрес живеят общо 580 души, а по постоянен - 490 души. В събарянето ще се включат седем работни екипа, уточниха от община Варна. В случаите, в които незаконният строеж не е освободен доброволно, ще се пристъпва към принудително освобождаване. На екипите ще помагат шестима ромски медиатори. Осигурени са 2000 бутилки минерална вода, които ще бъдат раздавани от служители на БЧК.

Представители на малолетните и непълнолетни лица, живеещи в къщите, които предстои да бъдат съборени, са уведомени, че има възможност за настаняване на малчуганите в социални заведения, но досега никой не е проявил желание за това.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама