Няма да има съкращения в столичната "Бърза помощ" след сливането

08:50, 20 авг 15 25 356 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Идеята за сливането на двата центъра за спешна медицинска помощ е навременна. София е единственият град-област, при който градът си няма област, а областта си няма град. Това каза в ефира на БНТ директорът на Центъра за спешна медицинска помощ Георги Гелев.

Гелев посочи, че в цялата Софийска област болните се карат в болница "Света Анна", а това не е удачно, тъй като има случаи, при които се изминават по 20 км.

„При задръствания това разстояние се взема минимум за 30-40 минути и по този начин се губи ценно за пациента време“, обясни той.

Медикът е категоричен, че няма да има съкращения на лекари и медицински сестри при сливането на спешните центрове. Той каза, че няколко човека ще бъдат пренасочени към лекарските екипи, но това няма да засегна цялата администрация.

„Ако миналата година имаме 125 000 повиквания, областният център има 20 000. Дали ще се натоварим допълнително с тези повиквания при сливането, няма да се случи нещо чрезвичайно“,  коментира Гелев.

По думите му минимум 30 линейки на Центъра за спешна медицинска помощ трябва да бъдат сменени, а оптималната бройка е 50. Д-р Гелев заяви още, че градските линейки са много по-добре поддържани, отколкото тези в областта. Това било установено от одит, поръчан от здравния министър.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама