С 52 хил. лв. от бюджета на Пловдив ремонтират храмове в Бачковския манастир

10:23, 20 авг 15 25 380 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
52 хиляди лева от бюджета на Пловдив да бъдат отпуснати за ремонт на храмовете в Бачковския манастир, предлагат общинските съветници от "Кауза Пловдив".

Инициативата те подели, след като разбрали, че покривните конструкции на двете църкви "Свети Николай Чудотворец" и "Св. Архангели" са в много тежко състояние.

"Кметът Иван Тотев застана зад това богоугодно дело и имаме уверението, че най-голямата група в Общинския съвет - на ГЕРБ, ще подкрепи това предложение", заяви лидерът на групата и кмет на район "Централен" Георги Титюков.

Предложението вече е входирано и ще бъде подложено на гласуване в Общинския съвет на сесията на 27 август.

Игуменът на Бачковския манастир архимандрит Симон е предоставил подробни разчети за необходимите строително-ремонтни дейности, уточниха общинските съветници. Ремонтът включва почистване и фугиране на каменна зидария, демонтаж на старите и доставка и монтаж на нови керемиди, доставка на откапващи профили, заместващи улуци, декоративни арки по купол, възстановяване на фризове, почистване от ръжда, нови фасадни мазилки и др.

"Бачковският манастир е не само от регионално, но и от национално значение и смятаме за разумно Община Пловдив, която е в цветущо финансово състояние - с над 30 млн. лв. по сметките си, да отдели скромната сума за тази национална светиня", коментира още Титюков.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама