Проститутката, натопила Пешо Розата, не се яви в съда

12:08, 20 авг 15 25 861 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Проститутката Десислава Желязкова Димитрова и нейният сводник Божидар Евгениев Маринов днес не се явиха в съдебната зала, за да дадат показания по делото срещу Петър Борисов-Розата и Янко Костов-Лудия. Двамата бяха арестувани в края на юли в курорта "Златни пясъци" по обвинения за наркоразпостранение и изнудване на жрицата и на нейния покровител, които са сред ключовите свидетели в процеса.

Въпреки че са били редовно призовани, днес двамата не се явиха в Окръжния съд, при това без да представят каквито и да било извинителни причини. Това накара съдията Асен Попов да разпореди 22-годишната проститутка и 28-годишният й сутеньор от Старо Оряхово да бъдат принудително доведени в съдебната зала на 28 август, за когато е насрочено следващото заседание.

Друга процесуална пречка за даване ход на делото е, че прокуратурата не е успяла да призове общо четиримата наркомани от Германия и Полша, които са заявили пред органите на досъдебното производство, че са си купили дрога от Янко Лудия, към когото ги бил насочил Пешо Розата. Съдът указа на представителя на държавното обвинение да установи местонахождението на четиримата младежи, двама от които са непълнолетни. Най-вероятно чуждестранните свидетели ще бъдат разпитани чрез видеоконферентна връзка.

Трима мастити адвокати защитават Пешо Розата: Бранимир Балачев, Николай Балачев и Олег Атанасов. В хода на съдебното заседание стана ясно, че прокуратурата е унищожила веществени доказателства по делото. Става въпрос за марихуаната и кокаина, които са били открити в тайник в заведение в курорта "Златни пясъци" и за които обвинението твърди, че са били на двамата подсъдими.

Според адвоката на Петър Борисов – Бранимир Балачев, това са фрапиращи и умишлено извършени процесуални нарушения, които се явяват пречка за защитата да поиска допълнителни експертизи на наркотичните вещества. Не на последно място адвокат Олег Атанасов изтъкна факта, че прокуратурата не е събрала никакви оневиняващи доказателства.

Така излиза, че всеки гражданин, станал мишена на свидетелски показания, пък било то на сводници, проститутки и наркомани, е виновен до доказване на противното, за което българската държава рискува да бъде осъдена от Европейския съд по правата на човека. Разноските обаче няма да бъдат платени от виновните полицаи и прокурори, а ще бъдат за сметка на всички български данъкоплатци.

Като други процесуални пречки за даване ход на делото защитата изтъкна късното връчване на обвинителните актове на двамата подсъдими, които са задържани под стража в следствения арест. Това е станало в петък, 14 август, при това в 19 часа, въпреки че още предния ден от пресцентъра на Апелативната прокуратура се похвалиха с бързото разследване, приключило в рамките на 14 дни с внасяне на обвинителни актове.

Председателят на съдебния състав, Асен Попов, счете, че са налице достатъчно процесуални пречки, за да не даде ход на делото. Следващото заседание е насрочено за 28 август, петък, от 9 часа. Дотогава подсъдимият Янко Костов трябва да организира защитата си, тъй като днес заяви отказ от услугите на служебния си адвокат Албена Атанасова.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама