Ромите от Максуда са сезирали съда в Страсбург

12:12, 20 авг 15 25 421 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Хората, живеещи в незаконните постройки в ромския квартал „Максуда”, които предстои да бъдат съборени до края на деня, не били уведомени от преди една година за това, както твърди кметът на район „Младост” Христо Христов. Това заяви пред медиите Ридван Сали от неправителствената организация„Обновление”.

По думите му  са допуснати много нарушения в документацията по отстраняването на къщите, за които чрез адвокат Михайлова вече е сезиран Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Уведомени са също Община Варна и Районната прокуратура. До този момент са подадени 18 възражения срещу събарянето.

„Липсва диалог с общината. На хората трябваше да бъдат осигурени жилища, защото те на практика няма къде да отидат”, подчерта Ридван Сали.

От сутринта са съборени над 15 незаконни сгради в ромската махала. Багерите продължават да работят. На мястото има засилено полицейско присъствие. След възникналия конфликт между роми и жандармерия заради припаднало дете, обстановката се успокои, но се очаква напрежението отново да се покачи когато започне събарянето на следващата къща.  Хората, които живеят в нея, са се качили на покрива и отказват да се подчинят на органите на реда.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама