СДС не очакват да бъде искана оставката на икономическия им министър Лукарски

12:15, 20 авг 15 / Политика 25 312 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
От „Съюза на демократичните сили“ (СДС) не са притеснени за поста на лидера на партията Божидар Лукарски, който към момента е икономически министър. В това увери заместник-председателят на СДС Любен Петров при внасянето в Централната избирателна комисия (ЦИК) на официалното предложение на партията за номериране на бюлетините за предстоящите местни избори, предаде репортер на София Topnovini.bg.

Въпросът за оставката на Лукарски стана актуален след вчерашната забележка на министър-председателя Бойко Борисов по адрес на икономическото министерството. Премиерът разкритикува агенциите към ведомството, които отговарят за поставянето и отчитането на специалните системи за отчет по всички бензиностанции в страната. Системата е по-известна като „пломба“, която се поставя и изчислява продаденото гориво, като данните се изпращат директно към Националната агенция по приходите (НАП).

„За нас проблем с горивата и с измервателните системи има. Въпреки че съм в отпуск, знам, че колегите работят на пълни обороти. Препломбират се системите във всички бензиностанции в страната“, увери Петров.

По думите на Петров "Съюзът на демократичните сили" като най-старата демократична партия в България след промените предлага едно много прагматично решение. Чрез него се целяло да бъде избегнато съвпадението между партийната номерация и номерацията на кандидатите за общински съветници.

"Най-дългата листа в България е софийската – 61. Ние предлагаме Централната избирателна комисия (ЦИК) да реши дали номерацията на кандидатите за общински съветници да започва от 101-ви номер, или партийните листи да започват от тази цифра", казва зам.-председателят на СДС.

Според него и двете решения ще избегнат "безумните феномени", които видяхме и на евроизборите, и на парламентарните избори. Целта била да се избегне дублирането между партии и общински съветници. "Който гласува преференциално, той да избере реалния – неговия кандидат, а не партията, която всъщност е предпочел", казва Любен Петров.

Попитан дали синята партия среща подкрепата на другите партии за подкрепа на идеята си, Петров посочи, че счита идеята за много прагматична и нито една партия не е възразила срещу нея до момента.

"ЦИК като един обективен орган в България трябва да вземе едно нормално решение, което да бъде добре за всички българи", убеден е политикът.

На въпрос дали някои от избиратели ще се затруднят с тази номерация, зам.-шефът на СДС каза, че българските избиратели са достатъчно грамотни и ще се справят.

„Феноменът "15/15" или "13/13" все по-малко ще се случва. За нас е важно да бъдат достатъчно коректно направени нещата. Кандидатите на СДС и на Реформаторския блок са подходящи", поясни Петров.

Любен Петров коментира и темата за общото явяване на блока на местните избори през есента. От СДС желаели учредителното споразумение на блока да бъде спазено в пълния му обем за местните и президентските избори. След това вече можело да се търси формат, по който Реформаторският блок да продължи да работи. 

"Сега за конкретните избори ще има конкретно споразумение, както направихме и за евроизборите, и за парламентарните", подчерта Любен Петров. 

По думите му, споразумението на коалицията не е фатално, а е техническо и нямало да промени формата на Реформаторския блок. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама