Гърция изплати на ЕЦБ 3.2 млрд. евро, предсрочни избори все по-вероятни

12:41, 20 авг 15 / Свят 25 446 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Гърция изплати в четвъртък на Европейската централна банка (ЕЦБ) 3.2 млрд. евро вноска по дълга си, съобщи Ekathimerini.com. Парите дойдоха от третия спасителен пакет на стойност близо 86 млрд. евро, одобрен от страните от еврозоната по-рано тази седмица.

 

Междувременно, обаче, бунтът в редиците на управляващата партия „Сириза“ се задълбочава и вероятността от предсрочни избори става все по-голяма, отбелязва изданието.

 

В интервю за гръцката държавна телевизия ERT Панос Скурлетис - енергиен министър и близък съветник на премиера Алексис Ципрас – каза, че противоречията в партийните редици трябва да бъдат обсъдени максимално бързо.

 

Според Ekathimerini Ципрас обмисля свикването на партиен конгрес, но Скурлетис изказа мнение, че първо трябва да има предсрочни избори и чак след това конгрес. Според него изборите трябва да са през септември, преди гърците да са изпитали на гърба си ефекта от новата сделка с кредиторите, за да може Ципрас евентуално да укрепи позициите си.

Другият вариант е изборите да са през октомври, след първия доклад на кредиторите за това как Гърция изпълнява сделката за спасителния пакет.

Проучване на общественото мнение от 24 юли показва, че „Сириза“ има 33.6% одобрение, което я прави най-популярната партия в Гърция. Резултатът обаче не е достатъчен, за да може тя да управлява без коалиционен партньор, както е в момента.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама