Русе сред отличниците в евросанирането, по националната програма върви с темпа на София

12:41, 20 авг 15 / Политика 25 298 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Русе е сред отличниците в България с подписани 12 договора по проект "Енергийно обновяване на българските домове" по ОП "Регионално развитие" 2007-2013. По националната програма за енергийна ефективност са подписани 21 договора и са регистрирани 35 сдружения на собствениците.

Това съобщи днес зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Той бе в Русе заедно със зам.-министъра на енергетиката Жечко Станков и председателя на комисията по енергетика в Народното събрание Делян Добрев за обявяването на старта на ремонтните дейности по първите два жилищни блока, които ще бъдат обновени по европроекта.

Както вече съобщихме, единият блок е "Щастие“, който ще бъде обновен изцяло с европейски средства. Официалната церемония трябваше да се проведе пред него, но поради метеорологичните условия тя бе в сградата на Общината, като на пресконференцията присъстваха и депутатите от ГЕРБ Пламен Нунев, Свилен Иванов и Светлана Ангелова, зам.-кметовете Димитър Наков и Страхил Карапчански и др. Блок Щастие" е монолитен, състои се от два входа, всеки на три етажа, общо с 18 апартамента. Стойността на строително- монтажните работи е 201 596, 85 лв. с вкл. ДДС, а с проектирането средствата доближават 300 000 лв., уточни зам.-министър Нанков. Превижда се да се подмени дограмата в апартаментите и в общите части на сградата. Външните стени и покривът ще бъдат топлинно изолирани. Предстои и ремонт на покрива.

Също днес стартират строителните дейности и в многофамилната жилищна сграда на ул. "Майор Атанас Узунов" №22, блок "Родопи" в Русе. Сградата е монолитна. Състои се от един вход, 3 етажа. Общо 6 апартамента. Стойността на строителните дейности е в размер на 44 391,68 лв. с вкл. ДДС. Тук отново е предвидена подмяна на дограма по апартаменти и в общите части на сградата, както и топлинно изолиране на външните стени.

Максималният срок за изпълнение на строително-монтажните работи и на двата обекта е 90 календарни дни, но не по-късно от 31.10.2015 г.

Николай Нанков съобщи, че други 7 от останалите 10 блока, които се обновяват по ОП "Регионално развитие, са вече с одобрени инвестиционни проекти. Изпълнителите на на строително-монтажните работи по 5 блока трябва да са ясни до края на този месец, а за другите 5 - през септември, коментира още той.

По тази програма Русе е сред първите 5 общини в страната, като единствено Смолян от по-малките общини я изпреварва - с 18 сгради, а в Благоевград дори има завършена сграда.

По националната програма отличници са Бургас и Благоевград с по над 100 сключени договора, а Русе се движи с темповете на София, уточни зам.-министър Нанков.

По нея за 4 жилищни сгради вече има готови енергийни и конструктивни обследвания и предстои обявяване на обществена поръчка за ремонтните дейности. Предстои избор на изпълнител за обследване на останалите 17 сгради, коментира кметът Пламен Стоилов, който отбеляза, че всичко това е голям шанс и за развитие на местния строителен бизнес.

Зам.-министърът на енергетиката Жечко Станков пък връчи на кмета Стоилов символична дебитна карта, която е "заредена" с 422 000 евро, с които ще бъдат изградени нови вътрешни отоплителни инсталации, ще се поставят нови радиатори и индивидуални терморегулиращи вентили в сградите на ОУ „Любен Каравелов“, СОУЕЕ „Св. Константин Кирил Философ“, ОУ „Никола Обретенов“ и ЦДГ „Незабравка 2“. Както вече съобщихме, договорът за финансирането по Норвежката програма бе подписан на 18 август.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама