Спешни медици с подписка против сливането

13:02, 20 авг 15 25 477 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Медици, работещи в Спешна помощ, подготвят подписка в знак на протест срещу решението за обединение на центровете в София-град и София-област, предава БНР.

Намерението за това бе обявено вчера от министъра на здравеопазването д-р Петър Москов, който се аргументира, че по този начин ще се осигурят с 30% повече екипи, които да покриват областта.

Медиците се оплакват, че никой не ги е потърсил, за да изразят становище по промените. “Според мен Министерството на здравеопазването сериозно греши. Министър Москов твърди, че ще създаде от 5 лекари и 12 сестри 5 реанимационни екипа. За 5 реанимационни екипа са необходими поне 25 лекари и поне 25 медицински сестри. При сливането ще стане отлив на кадри от София-област към София-град, ще се оголи периферията. Защо се минава към структурни промени, когато има сериозен кадрови дефицит? Структурни промени могат да се правят, когато има излишък на кадри, а не недостиг на кадри. Изведнъж в отпускарския период се спуска тази идея. Защо не се направи това, от което ние имаме най-голяма нужда, ние и пациентите ни? Въвеждането на новия медицински стандарт по спешна медицина, с което ще се даде приоритет на спешните пациенти, ще се даде начин, по който ще се разпределят екипите, ще се създаде нова карта на спешната медицинска помощ на страната. Това са реални действия, които наистина могат да подобрят своевременното ни достигане до пациентите”, смята председателят на Националната асоциация на работещите в спешната помощ д-р Десислава Кателиева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама