Изписаха 20 от заболелите след курбана в с. Божурово

13:20, 20 авг 15 25 347 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Днес 20 от настанените в болницата в Добрич заболели след курбан в с. Божурово са изписани. Наблюдават се всички присъствали на тържеството, съобщиха от Регионалната здравна инспекция в Добрич.

Кметът на селото Мюзефер Анис съобщи за Topnovini.bg, че на тържеството са присъствали около 80-90 души от Божурово, съседни села, както и роднини от крушарски села.

На 16 август семейство от с. Божурово организирало мевлид, курбан за здраве, за около 10-годишно дете. На него гостите се събират, коли се курбан, чете се молитва, обясни кметът. Тържеството започнало около 16 часа. Предния ден бира заклана овца от личното стопанство, като месото е съхранено във фризер. Продукти за трапезата са били закупени от пазара в Добрич, както и от магазин в областния град. Приготвени са осем ястия от две жени от селото. Ястията са приготвени в неделя от 12 до 16 ч. Присъстващите седнали на трапезата около 16 ч. Първите оплаквания - повръщане и диария, се появили около 18,30 ч. По-късно и други се оплакали. Те били извозени до болницата в Добрич с няколко линейки, както и с лични автомобили, обясни кметът.

След консулт с инфекционист 20 са хоспитализирани след 19 ч.

На 16 и 17 август в Спешното отделение на МБАЛ – Добрич и от общопрактикуващи лекари са прегледани с гастроентероколитни оплаквания 34 лица на възраст от 3 до 82 години, 22 от които са хоспитализирани в Инфекциозно отделение на МБАЛ - Добрич с диагноза Бактериална чревна инфекция. Заболелите са от с. Божурово, общ. Добричка, с. П. Дяково и с. Бистрец, общ. Крушари.

За периода 16-18.08.2015г. в Спешно отделение и при ОПЛ в с. Божурово са потърсили медицинска помощ още 12 лица, на които е предписано амбулаторно лечение или са направени вливания и манипулации.

На 17.08.2015г. вечерта в Спешно отделение на МБАЛ - Добрич са прегледани и насочени за хоспитализация в Инфекциозно отделение още 2 лица от с. Божурово с диагноза Бактериална чревна инфекция.

Сред заболелите е имало 12-годишно дете и мъж от семейството, дало курбана за здраве.

Възрастният мъж, който е заклал овцата, е консумирал от сготвените й вътрешности, както в събота, така и в неделя, но няма оплаквания, обясни кметът.

Информация е подадена в отдел „Противоепидемичен контрол” на Регионалната здравна инспекция - Добрич от дежурния инфекционист на 17.08.2015г. в началото на работния ден и своевременно е започнато епидемиологично проучване, съобщават от РЗИ. Уведомена е Областната дирекция по безопасност на храните и проведено съвместно проучване на място в с. Божурово на 17.08.2015г. като са обходени домовете на организиралите курбана и на други семейства от селото. На 18.08.2015г. екип от отдел „Противоепидемичен отдел“ на РЗИ – Добрич е продължил епидемиологичното проучване в с. Божурово, като е създадена организация с органите на местната власт за издирване и уточняване на всички лица, присъствали на събитието, уточняване на обективното им състояние и насочването им за преглед, изследване и медицинско наблюдение към личните лекари. Към момента са уточнени 65 присъствали лица.

От всички амбулаторно прегледани пациенти в Спешно отделение и от ОПЛ и от още 16 лица без клинични оплаквания, които са присъствали на курбана и са консумирали хранителните продукти са осигурени проби за микробиологичното им изследване в РЗИ - Добрич.

Продължава постъпването на проби в РЗИ - Добрич за микробиологично изследване на присъствали на събитието лица.

Всички, които не са хоспитализирани са предадени и насочени към ОПЛ за преглед, изследване и медицинско наблюдение.

Днес 20 от хоспитализираните лица са изписани.

Директорът на болницата д-р Трифон Йорданов. Според него, най-вероятно се касае за стафилококово натравяне. То се причинява или от некачествена храна, или от нечисти съдове, или от липса на добра лична хигиена от приготвилите храната. Всеки момент в болницата се очакват да пристигнат резултатите от микробиологичното изследване.

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама